Paza bună trece primejdia rea. Din păcate, nu se aplică în cazul unor agenţi de pază angajaţi pentru asigurarea obiectivelor unor agenţi economici sălăjeni. O confirmă rezultatele unei acţiuni derulate de către poliţiştii de ordine publică, în perioada 8-9 septembrie, la câteva zeci de firme din judeţ care au asigurată paza umană cu societăţi de pază sau personal propriu.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că personalul din pază a fost verificat în privinţa dotării cu uniforme şi însemne, mijloace de autoapărare şi comunicaţii. „De asemenea, poliţiştii de ordine publică au verificat şi modul de organizare a pazei şi de protecţie a bunurilor şi valorilor, precum şi folosirea şi depozitarea armamentului şi muniţiei. Prin organizarea controalelor pe timp de noapte, poliţiştii au urmărit să testeze şi vigilenţa personalului de pază şi protecţie aflat în serviciu”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, în cadrul acţiunii au fost verificate 87 de obiective (dintre care 72 în mediul urban şi 15 în rural), 44 având asigurată paza de către societăţi de pază, iar celelalte 43, pază proprie. „Au fost verificaţi 95 de agenţi de pază, 60 fiind angajaţi ai unor firme specializate. În şase cazuri, poliţiştii au constatat lipsa planului de pază al obiectivului sau a documentelor de serviciu, opt agenţi de pază nu erau dotaţi cu uniforme, iar la trei le lipseau mijloacele de autoapărare”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
Pentru neregulile constatate, şi anume pentru lipsa organizării şi coordonării activităţii de pază, în calitate de şef de obiectiv, respectiv pentru nerespectarea consemnului general şi particular al postului, oamenii legii au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea amenzilor se ridică la aproximativ 2.300 de lei.
Dumuţa a precizat că această acţiune a fost organizată la nivel naţional pentru prevenirea înregistrării de atacuri asupra personalului de pază, pentru stabilirea legalităţii funcţionării societăţilor specializate de pază, verificarea legalităţi încadrării şi folosirii personalului angajat, precum şi modalitatea de realizare efectivă a pazei de către conducătorii unităţilor controlate, stabilite prin planurile de pază a acestora.